Loading...
DEMI MORE: energie-efficiëntie in historisch erfgoed2018-01-08T11:59:25+00:00

DEMI MORE: energie-efficiëntie in historisch erfgoed

DEMI MORE is de afkorting van ‘Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives MORE’. Het is een Europees project binnen het Interreg Vlaanderen-Nederland programma – geleid door Kempens Landschap en de provincie Noord-Brabant – dat zich richt op energie-efficiëntie in het onroerende (historisch) erfgoed.

Het energiebeleid bij monumenten vraagt een specifieke aanpak. Op het vlak van energieverbruik hebben monumenten vaak slechte prestaties vanwege het materiaalgebruik, de omvang van de ruimtes, de afwezigheid en de moeilijke inbreng van isolatie in vloer, muren en dak. Met demonstratieprojecten verspreid over Noord-Brabant en Vlaanderen zullen innovatieve technieken en energiebesparende maatregelen in verschillende monumenten gerealiseerd worden.

Daarnaast wordt een internationale standaard voor de certificering van de duurzaamheid van monumenten opgemaakt. Alle resultaten worden gebundeld in een krachtige toolkit voor de verduurzaming van erfgoed. Zo kan de monumentensector in Nederland en Vlaanderen haar bijdrage leveren aan de ambities van Europa 2020 én geven we ons verleden straks weer een toekomst. De Europese Unie investeert de komende drie jaar bijna twee miljoen euro in DEMI MORE.

In DEMI MORE zitten 7 projecten en naast de Brabantsche Stoombierbrouwerij zijn dat de Douaneloods in Essen, Hof ter Linden in Edegem, Domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver, Franciscanenklooster in Megen, Adrianuskerk in Esbeek en de Beddermolen in Westerlo

Bij De Brabantsche Stoombierbrouwerij waren energie efficiency  en besparing vanaf de start het uitgangspunt en door toepassing van een combinatie van innovatieve toepassingen in het brouwproces, het gebruik van zonnepanelen en amorfe linten voor de verwarming is het gelukt om 80% minder gas te gaan verbruiken dan de norm en wordt het klimaat in het gebouw ook door deze besparing en duurzame bronnen goed geconditioneerd. In het toekomstige proeflokaal zal dit voor de bezoekers allemaal zichtbaar zijn en krijgen ze ook een uitleg hierover. Daarnaast hopen we hiermee een inspiratie te zijn voor andere bedrijven in monumentale gebouwen.